Home Magazin Zima bez kiselog kupusa kao čorba bez mesa

Zima bez kiselog kupusa kao čorba bez mesa

Kako do najboljeg kiselog kupusa?

by novinar

Kiseljenje kupusa je u našem narodu tradicija i skoro svaka porodica priprema ovu zimsku slanu đakoniju. Domaćice kažu da se kupus stavlja kad krene prvi mraz i svaka ima svoj provereni recept.

Prvo i najvažnije da se kupi dobar kupus čiji su listovi tanki i zdravi a glavice trebaju da imaju oko 3- 4 kilograma. Sa  njih se prvo skinu spoljni listovi, zatim se izdubi koren u koji se sipa so. Onda se ređaju u čisto bure. Ostave se da odstoje jednu noć i sutra dan se naliju sa slanom vodom. Na 5 litra ide otprilike oko 200 g soli.  Potrebno je da voda prelije glavice preko kojih se onda stavi plastična rešetka koja ima da se kupi u plastikarama i težak kamen da pritisne kupus. Voda je potrebno da se pretače i da se prati rasol da ne dođe do stvaranja pene.

Od kiselog kupusa mogu da se naprave najlepša srpska jela kao što je sarma ili varivo.

banner

You may also like

INpress, 2024.